Hvordan forebygge kramper?

Hvordan forebygge kramper?

Alt er midlertidig, så også kramper og smerte. En kan tråkke videre mot målstreken, selv om krampene låser leggene så det iler smerte i hele kroppen. Det er mulig å unngå det. Eller i det minste, minske sjansen for å få kramper betraktelig.

Kramper kan forebygges ved å ta hensyn til flere faktorer knyttet til livsstil, kosthold og fysisk aktivitet. Her er noen effektive tiltak:

1. Oppretthold god hydrering:
- Sørg for å drikke nok vann, spesielt under og etter fysisk aktivitet. Dehydrering er en vanlig årsak til kramper.
- Unngå for mye koffein og alkohol, som kan bidra til væsketap.

2. Spis et balansert kosthold
- Sørg for at du får i deg nok av elektrolytter som er viktige for muskelfunksjonen:
   - Magnesium: Finnes i nøtter, frø, fullkorn og mørk sjokolade.
   - Kalium: Finnes i bananer, poteter, avokado og appelsiner.
   - Kalsium: Finnes i meieriprodukter, mandler og grønne bladgrønnsaker.
   - Natrium: Viktig under fysisk aktivitet, spesielt når du svetter mye. 

3. Unngå overanstrengelse
- Gradvis øke intensiteten på treningen for å unngå at musklene overbelastes.
- Varme opp før fysisk aktivitet og tøye ut etterpå.

4. Gjør regelmessige tøyeøvelser
- Tøying kan hjelpe med å øke fleksibiliteten og redusere risikoen for kramper. Fokusér på å tøye musklene som ofte kramper, som leggene og hamstrings.

5. Sørg for god hvile
- Muskler trenger tid til å restituere. Sørg for nok søvn og unngå å trene for hardt uten tilstrekkelig pause.

6. Unngå kulde
- Hold musklene varme under fysisk aktivitet, da kulde kan utløse kramper. Bruk varme klær i kalde omgivelser.

7. Vurder tilskudd ved behov
- Hvis du ofte opplever kramper til tross for gode vaner, kan tilskudd av magnesium eller andre elektrolytter vurderes, men oppsøk gjerne lege for å sjekke nivåene for å utelukke at det er andre årsaker til krampene.

 

Du som leser dette vet alt dette, og de fleste syklister er seriøse i forhold til å tilføre kroppen den mengden mineraler, vitaminer osv den trenger.

Men... så kommer vi til de dagene hvor forebyggende tiltak ikke holder helt til mål. Når siste kilometre skal tråkkes og bakkene heller litt for mange prosent i feil retning, er sjansen stor for at det du har fylt på av drikke og næring underveis, ikke holder.
Eller når klubben lander på "granka" etter flere måneder med rulletrening inne og litt for mange kuldegrader utenfor, da kan det veldig godt hende at varmen krever mer av deg enn du er forberedt på.

Det er da Magnekal bør ligge i baklomma. Når krampa setter seg og motivasjonen for fremdrift opp kneikene plutselig forsvinner... da funker Magnekal!

"Det bare funker! Enkelt og greit!"

Stijn Peeters vet hva han snakker om. Selv om han er pinlig nøyaktig med alt som må til av forebyggende tiltak, får han stort sett alltid kramper under ritt.

Før han oppdaget Magnekal, tråkket han likevel alltid videre, men tiden det tok før han klarte å tråkke krampene ned til et mer levelig smertenivå, gjorde alltid noe med han. Og krampene murret som regel i leggene helt til lenge etter målgang. 

"Jeg husker et ritt hvor jeg nesten ikke klarte å gå fra mål til bilen. Jeg hadde tråkket med kramper de siste åtte kilometrene, og de slapp ikke taket. Fram til da lå jeg godt an i tet, men jeg endte på en kjip 28. plass i mål."

Klikk på bildet for å sjekke ut vår mest solgte pakke!

Tilbake til blogg